Od par stotina različitih zelenih čajeva koji se uzgajaju u Kini, Long Jing se, bez sumnje, smatra najpopularnijim. Iako Zmajev zdenac (u prevodu) nećete naći u običnim trgovinama (kao što je slučaj sa Gunpowder-om npr.) zbog kvalitetnog čaja vrijedi protegnuti noge do najbliže čajne trgovine. U mom slučaju, po ovaj čaj sam svratio kod Franz & Sophie.
Long Jing izvorno potiče iz istoimenog sela u Hangzhou-u, gradu Zheijiang provincije. Postoji više legendi o ovom čaju, te bih ih radije sačuvao za jedan od narednih postova u rubrici enciklopedija.
Potrebno je obratiti pažnju pri kupovini ovog čaja budući da je riječ o jednom od čajeva koji se najčešće imitira u drugim krajevima Kine te mu je kvalitet upitan. Autentičan Long Jing u najmanju ruku treba da je uzgojem u Zheijiang provinciji, te po cijeni će izraženo odstupati o većine zelenih čajeva koje možete naći u nekoj specijaliziranoj trgovini čaja.
Kvalitetan Long Jing ima cjelovit i spljošten list uz svijetlu zeleno-žutu nijansu i vidljiv vrh prekriven bijelim dlačicama. Aroma bi trebala biti umjerena ali kompleksna: travnato-cvijetna svježina uz note pečenog kestena.
Priprema
List: 3gr
Stakleni čajnik 250ml
Temperatura: 80 C
Infuziranje: 1,5 min, 2 min, 3 min
Aroma suhog lista je izražena kroz notu orhideje obavijenu suhoćom. Uz blago puhanje toplog daha u list na površinu izvire jasna aroma svježe pečenog lješnjaka i kestena.
Infuzija I (1,5 min) - Blijedo-žutog tona uz izraženu dozu svježine na površini. Prvi gutljaj daje bogat voćni dojam, najprije uz note maline, a zatim evolvira u element breskve. Naredni gutljaji su i dalje veoma voćni te ne gube intenzitet i prožimaju se i u završetak. Nakon pola šolje kako se infuzija počinje hladiti javlja se blaga povrtna nota svježeg graška. Aroma voća se sada zadržava i u nosnicama. Kako se infuzija dalje hladi pojavljuje se suptilna slatkoća koja se zadržava na jeziku, kao i nešto malo trpkoće koja ne kvari dojam.
Infuzija II (2 min) - Povrtni element u drugoj infuziji je više naglašen, ali je voćni element i dalje jednako prisutan kao i u prvoj. Slatkoća se opet javlja nešto kasnije, a suhoća ovaj put postaje naglašenija u odnosu na prethodnu infuziju.
Infuzija III (3 min) - Relativno blaga ali okusom stabilna infuzija, bez nota koje kvare harmoniju. Iako je sveukupno okus blag, slatkoća se ističe u odnosu na voćne elemente. Povrtna nota je skroz u pozadini i sada asocira na patlidžan. Suhoća se javlja u pauzama između gutljaja i sjedi na korijenu jezika te blago golica.
Hrpica odiše svježinom mladog graška uz blagu trpko-suhu notu u pozadini. Nakon par momenata mogu se naslutiti cvijetne note i blaga nota pečenog kestena. Ako se mokri list stavi u usta i proćvaka, može se primjetiti da ne sadrži ni malo gočine te da je samo blago suh, poput rukole, ali dosta blaže. Ovo ne bi bio slučaj sa manje kvalitetnim Long Jing-om. Upravo zbog ovakvih karakteristika, ovaj čaj je zastupljen u kulinarstvu, te se i mokri list može koristiti u salatama.
West Lake Lung Ching od Franz & Sophie je čaj iznimnog kvaliteta, bogatog okusa i vrijedilo bi ga barem probati. Jedina mana ovog čaja je njegova cijena - 29 KM/100 gr, kojoj se u svakom slučaju ne bi trebali zamjeriti budući da se radi o autentičnom i organskom čaju. Ovaj čaj ne pijem rutinski i učestalo, čuvam ga za trenutke kada mogu posvetiti pažnju njegovoj pripremi i uživati tokom ispijanja.
Konačna ocjena - 93/100
Ovaj post nisam mogao završiti a da ne spomenem jedan nama manje poznat način pripreme Long Jing-a - pripremu u visokoj staklenoj čaši. Pošto je priprema na ovaj način priča za sebe i relaksacija za oči, izdvojite par minuta za ovaj video:
.
Ovaj način konzumacije je možda malo čudan i naizgled nepraktičan zbog listova koji mogu ući u usta, međutim prizor uživanja čaja na ovaj način na ulicama Kine je tipičan. Ponekad na poslu na ovaj način pijem (iz šolje umjesto visoke čaše) ne samo Long Jing, nego i druge čajeve. Iz iskustva mogu reći da je čaša metodu najbolje koristiti sa kvalitetnim čajevima cijelog lista, jer u protivnom će vam sitni komadići lista pokušati ući u usta i time pokvariti užitak.
Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:
Bijeli:
Silver Needle, Cui Min, Pai Mu Tan 6900 First Grade
Zeleni:
Chao Qing, Earl Gray Sencha, Kukicha, Đumbir - Limun, China Sencha SongXi 8912, China Special Gunpowder, Cvijet Rajske Jabuke, Pi Lo Chun Bai Ye, Wu Lu, Sencha Uchiyama
Oolong:
Oolong Kina
Crni:
Thiashola FOP Nilgiri, Zarzamora, Vanilija, Narandža, English Breakfast Broken, Darjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First Flush, Sikkim Temi TGFOP1, China Golden Yunnan, Keemun Mao Feng
dl Pu Erh:
Pu Erh
Biljni:
Afrička Ljepotica, Životna Strast, Plamena Narandža, Biber - Jagoda
0 comments:
Post a Comment