Dian Hong je crni čaj iz kineske provincije Yunnan karakterističan po svom zemljano-paprenom profilu uz izraženu punoću u ustima. Koristi se i kao sastojak u blendovima, a najcjenjeniji Dian Hong se sastoji od samih vrhova koji su kompletno prekriveni zlatnim dlačicama.
Ovaj čaj u sarajevskoj čajdžinici "Franz & Sophie" je etiketiran kao "China Golden Yunnan" što direktno ukazuje na njegovo porijeklo kao i određenu količinu zlatnih vrhova prisutnih u listu.
Priprema:
List: 3 gr
Stakleni čajnik 250 ml
Temperatura: 100C
Infuziranje: 3m
Suhi list - Pretežno crne boje sa primjesama i nijansama smeđe i crvene, djelimično urolan uz primjetnu količinu zlatnih vrhova (u Indiji bi bio kategorisan kao FOP). Mekanog i blago zemljastog mirisa, prosječne dužine oko 1 - 1,5 cm te blago polomljen ali sa sasvim malo sitnih fragmenata.
Mokri list - Tipičan za crne čajeve iz Yunnan provincije, zemljano-melasastih nota uz citrusne dodire. Listovi su svjetlijih smeđih nijansi uz sporadične primjese tamnih tonova zelene. Riječ je o krupno lomljenom listu uz više stabljike nego što je primjetno u suhom listu, međutim stabljika djeluje mesnato i mlado, kao i sam list.
Infuzija (3m) - Dubokog i čistog tamno crvenog-bordo tona. Na površini melasasto-zemljan uz suptilne note cvijeta. U ustima pun uz suptilnu i ugodnu gorčinu (bez trpkoće) preko jezika koja se ne zadržava dugo. Između gutljaja mogu se primjetiti note tipične za crni (Shu) Pu Erh - izražena zemljanost uz elemente suhe šljive. Čaj je jednako intenzivan i konzistentnih nota kroz svaki gutljaj.
Zaključak - Nije trpak kao Assam ali ima punoću i blagu gorčinu koje se uklapaju u jutarnji amibjent ('breakfast' tea). Svako malo uzimam po vrećicu ovog čaja, ponajviše zbog ukusa (ne pijem često Assam ujutro) pa i dobrog odnosa kvalitete i cijene (oko 4,5 KM / 50 gr),
Konačna ocjena - 89/100
Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:
Bijeli:
Silver Needle, Cui Min, Pai Mu Tan 6900 First Grade
Zeleni:
Chao Qing, Earl Gray Sencha, Kukicha, Đumbir - Limun, China Sencha SongXi 8912, China Special Gunpowder, Cvijet Rajske Jabuke, Pi Lo Chun Bai Ye, Wu Lu
Oolong:
Oolong Kina
Crni:
Thiashola FOP Nilgiri, Zarzamora, Vanilija, Narandža, English Breakfast Broken, Darjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First Flush, Sikkim Temi TGFOP1
Pu Erh:
Pu Erh
Biljni:
Afrička Ljepotica, Životna Strast, Plamena Narandža, Biber - Jagoda
0 comments:
Post a Comment